luni, 7 februarie 2011

Muzica Militară a Garnizoanei Cluj - Napoca

Structura numită astăzi „MUZICA MILITARĂ A GARNIZOANEI CLUJ-NAPOCA” îşi are rădăcinile în istoria primei părţi a secolului XX. Ea a fost înfiinţată în anul 1923, în cadrul Regimentului 83 Infanterie din cadrul Corpului 6 Armată şi a avut sediul în oraşul Cluj.

În jurul unui nucleu de profesionişti, au fost reuniţi soldaţi instrumentişti, totalizând un efectiv de 50 de muzicanţi de cea mai înaltă calitate.

În perioada interbelică, această structură de specialitate a desfăşurat activităţile sale specifice cu mare succes, perfecţionându-şi permanent prestaţia şi repertoriul.

Totodată ea a fost foarte vizibilă şi s-a remarcat în stagiuni concertistice estivale, organizate în unele staţiuni balneo-climaterice îndeosebi în Sovata şi Sângeorz-Băi. Aşa cum era specific în acele vremuri, fanfara clujeană mai putea fi admirată frecvent la chioşcurile din parcuri interpretând muzică de promenadă, în zilele de sărbătoare.

În anii 1940-1945, localitatea de dislocare a fanfarei a fost mutată la Turda, dar acest fapt nu i-a afectat nici performanţele, nici structura activităţilor şi nici prestigiul.

A revenit în garnizoana Cluj-Napoca, în vara anului 1945 şi a funcţionat în cadrul Comandamentului Armatei a III-a, devenită ulterior Armata a 4-a Transilvania, Corpul 4 Armată Teritorial, respectiv, Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

În toată această perioadă de timp, au intervenit mici modificări în compunerea şi structura fanfarei, dar obiectivele au rămas aceleaşi, iar formele de manifestare s-au adaptat mereu la evoluţia armatei române. Ea a participat la toate manifestările publice muzicale, cuprinzând o paletă largă de genuri muzicale, de la muzică simfonică la cea de jazz sau corul de cameră.

Aşa cum este şi firesc, cea mai mare parte a activităţilor vizau susţinerea activităţilor cu caracter militar, cele mai semnificative fiind: învăţarea de către militari a cântecelor ostăşeşti şi însoţirea subunităţilor către câmpul de instrucţie, depunerea jurământului militar, aniversarea zilelor unităţilor şi a armelor, înmânarea drapelelor de luptă, onoruri militare pentru personalităţile oficiale, concerte cu prilejul sărbătorilor naţionale, parade militare, concerte de Crăciun şi Anul Nou.

Muzica militară din Cluj-Napoca, a fost prezentă la numeroase festivaluri, concerte şi concursuri organizate la nivel naţional sau internaţional. Fără a face o inventariere a acestora, pot fi menţionate cu titlu de exemplu, câteva manifestări de acest fel, care au rămas în memoria colectivă.

Aşa bunăoară merită să fie menţionată participarea la toate ediţiile „Festivalului Militar al Muzicii de Cameră”, unde reprezentanţii muzicii clujene au fost răsplătiţi cu importante distincţii şi premii. S-au remarcat aici mai mulţi subofiţeri instrumentişti, între care: Marian Micu, Marius Beteag, Ioan Câmpean, Dragoş Bunu, Daniel Mocanu, Sorin Tanţa, Sorin Oşorhean, Horaţiu Ardelean, Paul Morar, un cvartet de trompetişti, un duet de clarinete şi un cvintet de alămuri. Poate fi amintită în acest context şi participarea la cea de-a 4-a ediţie a „Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare – Brăila 2000”, pentru care comandantul Armatei a 4-a a primit felicitări din partea Inspectorului Muzicilor Militare – Constantin Coman – şi din partea comandantului Corpului 8 Armată (Brăila), general de brigadă Nicu Apostu.

La fel de prestigioasă este prestaţia Muzicii Militare din Cluj – Napoca la unele manifestări cu caracter internaţional. Este remarcabilă medalia de bronz obţinută la ediţia a VI – a a Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare „Kromeriz – 98” (Cehia), în compania unor prestigioase formaţii similare din Franţa, Slovenia, Slovacia, Germania, Polonia, Turcia, Ucraina, S.U.A. şi din ţara gazdă. Succese similare s-au obţinut apoi la Festivalul Muzicilor Militare din Budapesta (Ungaria), pentru care s-au primit mulţumiri şi felicitări din partea comandantului Comandamentului de Arme Întrunite al Armatei Ungare, generalul locotenent Laszlo Tombol.

În toate manifestările şi activităţile la care au participat, membrii fanfarei din Cluj au demonstrat talent şi profesionalism, conştiinciozitate şi caracter ales. Ei interpretează cu o extraordinară uşurinţă şi virtuozitate, atât muzică de fanfară cât şi de film, de divertisment, de estradă sau muzică populară.

Au rămas în memoria colegilor şi a spectatorilor nume precum: Cornel Arion, Bella Nagy, Vasile Sfura, Tiberiu Csoma, Constantin Rădăcină, Ioan Câmpeanu, Ilie Costea, Traian Fodorean, Sorin Păunescu, Dorin Micu, Sandu Feurdean, Ioan Chifor sau Dumitru Boandă – toţi instrumentişti de marcă, despre care se vorbeşte cu respect şi recunoştinţă.

Astăzi fanfara garnizoanei din Cluj-Napoca este încadrată cu 32 de instrumentişti de excepţie. În afară de instrumentul postului, ei au studiat şi stăpânesc încă 2-3 instrumente. Mulţi sunt absolvenţi de Conservator ori au terminat o altă facultate. Ei au înţeles bine că muzica înseamnă pe lângă talent, multă muncă, multe ore de studiu instrumental individual şi de repetiţii, presupune pasiune, perseverenţă, o continuă căutare şi perfecţionare.

Dirijorul formaţiei, maiorul Mircea Curteanu, conduce un colectiv minunat, cu un admirabil spirit de echipă. El continuă munca rodnică şi tradiţiile frumoase acumulate de predecesori care au fost, la rândul lor, lideri de mare succes ai muzicanţilor militari. Îi menţionăm în acest sens, pe domnii colonei, acum în rezervă, Gheorghe Vulpe, Dumitru Vasile, Paul Miereanu şi Pompiliu Ţichindelean, foarte apreciaţi în interiorul armatei şi la nivelul instituţiilor de cultură clujene.

Tuturor deopotrivă – şefi, subşefi, sau simpli instrumentişti – li se cuvin mulţumiri şi felicitări. O părticică din sufletul lor nobil va rămâne pentru totdeauna aici, în activitatea şi în spiritul Muzicii Militare din Cluj-Napoca.

Va rămâne şi în aceste însemnări, în aceste cuvinte – cu toate că muzica nu are nevoie de vorbe.

Muzica se simte.

Muzica nu se explică.

Muzica se trăieşte!

http://www.youtube.com/watch?v=_smIXoA1V8c

Un comentariu:

  1. ma bucur ca mi-am inceput cariera profesionala la aceasta minunata orchestra de suflatori ai armatei romane..si acuma imi aduc aminte cu placere de concertele si festivalurile pe care le-am avut cu muzica militara cluj napoca..mult succes si multe realizari in continuare,..cu stima jean marian micu

    RăspundețiȘtergere