marți, 22 februarie 2011

Festivalul Internațional al Muzicilor Militare

FESTIVALUL INTERNAŢIONAL AL MUZICILOR MILITARE

ROMÂNIA - Brăila (1996 – 2010)

DOCUMENTAR

Muzicologul Teodor T.Burada într-un studiu dedicat muzicii ostăşeşti afirma că „muzicile militare sunt podoaba oştirii”.

Afirmaţia, cu tot romantismul ei nu este deloc exagerată şi nici lipsită de conţinut. Din cele mai vechi timpuri muzica l-a însoţit pe oştean, îndeplinind o dublă funcţie: aceea de semnalizare prin care se transmiteau ordinele şi se realiza actul de conducere şi cea estetico-educativă de formare a caracterului luptătorilor, de îmbărbătare în luptă şi de destindere în momentele de repaos.

Inspirat din cele două deziderate, ia fiinţă la Brăila în anul 1996, Festivalul Muzicilor Militare din Armata a 2-a, având ca protagonist pe dl.gl.dr. Eugen Bădălan, promotorul artei şi culturii brăilene. În perioada cât a fost comandant al garnizoanei Brăila s-a implicat în viaţa culturală şi în special cea muzicală, fiind unul dintre principalii organizatori ai concertelor de Crăciun şi Paşti, două activităţi culturale de referinţă la nivelul urbei noastre.

La primele două ediţii (1996, 1997) ale Festivalului, au participat muzici militare din Armata a 2-a, având ca invitaţi de onoare Corul şi soliştii Ansamblului Artistic al Armatei şi Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării .

Începând cu ediţia a III-a(1998) , Festivalul capătă o dimensiune naţională cu participare internaţională, Muzica Militară a Institutului Trupelor de Uscat din Odessa – Ucraina, concertează alături de formaţiile din România.

Brăila este oraşul Dunării, oraşul muzicii, denumit şi „Mica Vienă”, oraşul unde se desfăşoară mai multe concursuri şi festivaluri internaţionale, dintre care amintim: Concursul Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” ce alternează cu Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare, Festivalul-concurs Internaţional de Muzică Uşoară „George Grigoriu”, etc.

Din anul 2000 şi până în prezent, Festivalul se impune pe plan naţional şi internaţional, desfăşurându-se o dată la doi ani, ajungând în prezent la a IX-a ediţie. Trebuie subliniat faptul că este singurul festival internaţional de gen organizat în România, având doi susţinători de bază – Garnizoana şi Primăria Municipiului Brăila.

Pe parcursul ediţiilor ce s-au derulat în perioada 1996 – 2010, la Festival au participat formaţii (muzici militare) de referinţă în domeniu din : Germania, Austria, Ungaria, SUA, Ucraina, Turcia, Bulgaria, Moldova, Scoţia, iar din România: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării, Corul, baletul şi soliştii Ansamblului Artistic al Armatei, Muzica Regimentului 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Forţelor Navale – Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Aeriene – Braşov, Muzica Militară a Ministerului de Interne – Bucureşti, Muzici Militare ale garnizoanelor Brăila, Buzău, Focşani, Sibiu, Craiova, Cluj – Napoca, Iaşi, Mircurea Ciuc, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu