marți, 1 martie 2011

Istoricul Muzicii Militare Braila

Fără teama de a greşi, putem spune că muzica de fanfară a fost şi este una din principalele componente ale vietii culturale brăilene.

Prima referire la existenţa unei fanfare militare se face în 1728, când Domnul Moldovei Grigore Ghica s-a oprit la Brăila, de unde a plecat apoi la Galaţi, pe Dunăre, “....zicând din trâmbiţe şi naiuri...... Începând cu 1840, Brăila găzduieşte o fanfară în adevăratul sens al cuvântului, fanfara “garnizonului”, cum o numesc documentele vremii în august 1845 ori în iunie 1848. Pentru anul 1849 în „Amintirile Colonelului Locuşteanu” se vorbeşte de existenţa în urbea dunăreană a unei muzici a Polcului nr.3.

Muzica militară devine o permanenţă pentru viaţa militară brăilenă, începând cu 1861 vor concerta de-a lungul anilor în Gradina Mare, pentru distracţia publicului, muzicile Regimentului 1,3 şi 8 Infanterie, a Regimentului 38 Infanterie „Neagoe Basarab” şi a Regimentului 5 „Grăniceri”.

Dintre şefii de fanfară ce au activat la Brăila, făcând faimă muzicii militare, se impune a fi enumeraţi: Ioan Ungovegel, Anton Kratohvil, Iosif Ivanovici, Sergiu Paiul, Policart, Leopold Hans Khon, etc.

Marşurile, valsurile, mazurcile, polcile ori uverturile din opere celebre, interpretate în concete, generos şi gratuit oferite tuturor brăilenilor, au încântat auzul şi inimile a numeroase generaţii.

Actuala muzica a garnizoanei a venit în Brăila în anul 1958. La pupitrul său dirijoral s-au perindat de-a lungul anilor colonel Alexandru Turcu, colonel Gheorghe Andrei, locotent-colonel Ioan Ghiocel.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu